joi, 29 noiembrie 2007

Primarul Ratoi, internaut !

Nu credeam ca ajung sa ma conversez pe internet cu Batranul ! Mosneagul se tine tare si imi comenteaza articolele de pe www.stiripascani.ro . Evident, ma mustra, in stilul sau caracteristic : "bai Soldane" e ca un fel de "hai salut", insa "mai baiete vezi cum vorbesti" e genial ! Dar sa n-o lungesc. Iata ce-mi scrie "cineva", insa pe care sub anonimat il banuiesc, dupa stil, pe dom' primar. Iar cand spun "banuiesc" inseamna 99% ca asa este.
"domnule Soldan daca te pot numi asa cind primarul s-a exprimat folosind cuvintul "tigan" ai fost se pare foarte deranjat nuti se pare ca a fi presa si sa folosesi o astfel de expresie lasa de dorit ti-as sugera sa renunti la asa ziza meserie nu e de tine e pra mult ,si apoi taran dar tu de unde esti? ori parintii tai de unde vin? ce insamna in minntisoara ta taran poate -prost- mai baiete vezi cum vorbesti."
Desigur, Dom' primar n-a scris el cu degetelele lui la tastatura. A dictat. Doar e primar. Si nu de oricare, ci... dictator! Tot desigur, unui colaborator. Si nu oricare, ci de teapa lui, ca nu are (pentru ca nu suporta) de altii. Adica un pic analfabetel. Deh !
Iata si raspunsul meu ca, vorba aia, nu se cade sa-i raman dator tocmai lui acum, in prag de Mos Nicolae. Sau Neculai. Deci:
Mai intai observ ca nu a avut obiectii de esenta, de fond. Doar de forma. Recunosc, intr-un loc are si dreptate. Asadar:
1. despre tigani:
a) de cand cu incidentele din Italia refuz sa mai folosesc expresia rrom. Asta nu inseamna ca “tigan”, cuvant prezent in dictionarele limbii romane, are in acceptiunea mea conotatie peiorativa;
b) sensul folosit de catre primarul Neculai Ratoi in acel context era, in schimb, unul vadit dispretuitor, rasist.
2. despre “ziarist”:
a) a fi ziarist chiar este o meserie. Este adevarat, cam burgheza pentru gustul dvs. Eu o practic cu buna credinta si cat pot de bine.

b) in aceasta calitate ma judeca publicul. Iar de accesari pe aceasta pagina nu ne plangem. Semn bun. Pentru noi. Nici macar nu-mi doresc sa primesc aprecieri pozitive de la dvs. in sensul pe care il intelegeti.
3. despre “taran”
a) din dorinta de a nu fi prea dur, am gresit folosit impropriu cuvantul taran. Imi cer scuze. Taranii au un bun simt. Un taran munceste zi de zi, nu are timp de mitinguri politice. Termenul corect ar fi fost marlan sau taranoi, ambele cu sensuri peiorative;
b) nici macar prosti nu-i consider pe majoritatea marlanilor de pe peron. Unii- atat de saraci incat s-au bucurat la un pachet. Altii- santajati cu ajutorul social si alte favoruri marunte (care, intr-un stat civilizat se numesc drepturi) de catre primar. Altii – betivani ordinari care merg oriunde pentru un rachiu. O mica parte – profitori directi si grasi de pe urma sistemului. De exemplu, eu consider ca din aceasta categorie face parte d-alde Atudorei de la Gastesti, sef de trupa pe peron.

Pentru o completa intelegere se merita sa deschideti:
http://www.newspascani.ro/modules/news/article.php?storyid=3831 si
http://www.newspascani.ro/modules/news/article.php?storyid=3076

Niciun comentariu: